Dagwaarde Berekenen Auto

De waarde van je auto berekenen in Nederland

Ben je op zoek naar een nieuwe auto of wil je je huidige auto verkopen? Dan is het belangrijk om te weten wat de dagwaarde van je auto is. Dit is de actuele waarde van je auto op de markt. In Nederland zijn er verschillende manieren om de dagwaarde van je auto te berekenen. Hieronder bespreken we de mogelijkheden en geven we advies over welke methode het meest geschikt is voor jou.

De dagwaarde van een auto is een belangrijk gegeven voor zowel kopers als verkopers. Voor kopers is het belangrijk om te weten wat de actuele waarde van een auto is, zodat ze een eerlijke prijs betalen. Voor verkopers is het van belang om te weten wat hun auto waard is, zodat ze een realistische vraagprijs kunnen bepalen.

Dagwaarde berekenen via de ANWB

Een van de meest bekende manieren om de dagwaarde van een auto te berekenen in Nederland is via de ANWB. Op de website van de ANWB kun je eenvoudig de dagwaarde van je auto opvragen door het kenteken in te voeren. Deze waarde is gebaseerd op de koerslijst van de ANWB, waarin de gemiddelde prijzen van auto’s worden bijgehouden. Houd er wel rekening mee dat deze waarde een richtlijn is en dat de uiteindelijke verkoopprijs kan afwijken.

Dagwaarde berekenen via RDW

Een andere mogelijkheid om de dagwaarde van je auto te berekenen is via de RDW. Op de website van de RDW kun je een taxatierapport opvragen waarin de dagwaarde van je auto wordt vermeld. Deze waarde is gebaseerd op de gegevens van de RDW en kan worden gebruikt als bewijs voor de verkoopprijs van je auto.

Dagwaarde berekenen via een autodealer

Als je je auto wilt verkopen aan een autodealer, kun je ook daar de dagwaarde opvragen. Autodealers hebben vaak toegang tot verschillende databases en kunnen zo een nauwkeurige dagwaarde bepalen. Houd er wel rekening mee dat autodealers vaak een lagere prijs bieden dan de dagwaarde, omdat ze ook nog kosten maken voor het opknappen en verkopen van de auto.

Dagwaarde berekenen via een taxateur

Als je een nauwkeurige dagwaarde wilt laten berekenen, kun je ook een taxateur inschakelen. Deze zal de auto grondig inspecteren en op basis daarvan een waardebepaling maken. Dit is vooral handig als je een bijzondere of zeldzame auto hebt, waarvoor geen standaard dagwaarde beschikbaar is.

Waar moet je op letten bij het berekenen van de dagwaarde?

 • De staat van de auto: de dagwaarde is mede afhankelijk van de staat van de auto. Een goed onderhouden auto zal een hogere dagwaarde hebben dan een auto met veel mankementen.
 • Kilometerstand: hoe hoger de kilometerstand, hoe lager de dagwaarde van de auto zal zijn.
 • Leeftijd van de auto: oudere auto’s hebben over het algemeen een lagere dagwaarde dan nieuwere auto’s.
 • Populariteit: populaire auto’s hebben vaak een hogere dagwaarde dan minder populaire auto’s.
 • Extra opties: auto’s met extra opties, zoals een navigatiesysteem of lederen bekleding, hebben vaak een hogere dagwaarde.

Veelgestelde vragen over het berekenen van de dagwaarde van een auto

 1. Hoe vaak verandert de dagwaarde van een auto?

  De dagwaarde van een auto kan dagelijks veranderen, afhankelijk van de ontwikkelingen op de markt. Het is daarom aan te raden om regelmatig de dagwaarde van je auto te controleren als je van plan bent om deze te verkopen.

 2. Kan ik zelf de dagwaarde van mijn auto berekenen?

  Ja, je kunt zelf de dagwaarde van je auto berekenen via verschillende websites zoals de ANWB of de RDW. Houd er wel rekening mee dat dit een richtlijn is en dat de uiteindelijke verkoopprijs kan afwijken.

 3. Kan ik de dagwaarde van een auto opvragen zonder kenteken?

  Nee, om de dagwaarde van een auto te berekenen heb je het kenteken nodig. Dit is een unieke code die aan elke auto is gekoppeld en waarmee de gegevens van de auto kunnen worden opgevraagd.

 4. Waarom kan de dagwaarde van een auto verschillen per berekeningsmethode?

  De dagwaarde van een auto kan verschillen per berekeningsmethode, omdat elke methode gebruik maakt van andere gegevens en factoren. Daarnaast kan de dagwaarde ook verschillen per persoon, afhankelijk van hoeveel iemand bereid is om voor een auto te betalen.

 5. Kan ik de dagwaarde van mijn auto laten bepalen door meerdere partijen?

  Ja, je kunt de dagwaarde van je auto laten bepalen door meerdere partijen. Dit kan handig zijn als je een realistische vraagprijs wilt bepalen voor de verkoop van je auto.

Plaats een reactie