Hoe kan ik de kilometerstand van mijn auto bewijzen

Hoe kan ik aantonen dat de kilometerstand van mijn auto klopt?


Als consument in Nederland is het belangrijk om te weten dat de kilometerstand van een auto een belangrijke factor is bij het kopen van een tweedehands auto. Het is immers een indicatie van de staat en waarde van de auto. Maar hoe kan je als consument bewijzen dat de kilometerstand van een auto klopt? Hieronder geven we je enkele tips en advies.

  • Controleer het onderhoudsboekje: Een onderhoudsboekje is een belangrijk document waarin alle onderhoudsbeurten en reparaties van de auto worden bijgehouden. Hierin staat ook de kilometerstand vermeld. Controleer of de kilometerstand in het onderhoudsboekje overeenkomt met de stand op de teller van de auto.
  • Check de Nationale Auto Pas: De Nationale Auto Pas (NAP) is een officiële kilometerstandregistratie die wordt bijgehouden door de RDW. Hiermee kan je de kilometerstand van een auto controleren en zien of deze logisch is opgebouwd. Je kan de NAP opvragen bij de RDW of via een aantal online diensten.
  • Vraag om een tellerrapport: Bij de aankoop van een tweedehands auto kan je ook vragen om een tellerrapport. Hierin staat de kilometerstand van de auto vermeld en wordt er gecontroleerd of deze logisch is opgebouwd. Een tellerrapport kan je opvragen bij de RDW of via een aantal online diensten.
  • Laat een aankoopkeuring uitvoeren: Als je twijfelt over de kilometerstand van een auto, kan je altijd een aankoopkeuring laten uitvoeren door een onafhankelijke partij. Zij kunnen de staat van de auto beoordelen en controleren of de kilometerstand klopt.
  • Gebruik een kilometerstandcheck: Er zijn ook online diensten waar je een kilometerstandcheck kan uitvoeren. Hiermee kan je de kilometerstand van een auto controleren en zien of deze logisch is opgebouwd. Let er wel op dat dit geen officiële registratie is, maar het kan wel een indicatie geven.

Wat zijn de gevolgen van een onjuiste kilometerstand?


Een onjuiste kilometerstand kan leiden tot verschillende problemen, zoals:

  • Een hogere aankoopprijs: Als de kilometerstand van een auto lager lijkt dan deze in werkelijkheid is, kan dit leiden tot een hogere aankoopprijs.
  • Onverwachte reparatiekosten: Als de kilometerstand van een auto hoger is dan deze lijkt, kan dit betekenen dat de auto meer kilometers heeft gereden en dus meer slijtage heeft. Dit kan leiden tot onverwachte reparatiekosten.
  • Problemen met de verzekering: Bij een onjuiste kilometerstand kan de verzekering weigeren om uit te keren bij schade.
  • Problemen met de garantie: Bij een onjuiste kilometerstand kan de garantie van de auto komen te vervallen.
  • Strafrechtelijke consequenties: Het manipuleren van de kilometerstand van een auto is strafbaar en kan leiden tot boetes en zelfs gevangenisstraf.

Veelgestelde vragen

1. Kan ik de kilometerstand van een geïmporteerde auto controleren?
Ja, dit kan via de NAP of door een tellerrapport op te vragen.

2. Hoe weet ik of de kilometerstand van een auto logisch is opgebouwd?
Dit kan je controleren via de NAP of door een tellerrapport op te vragen.

3. Wat als de kilometerstand niet klopt?
Als de kilometerstand niet klopt, kan je dit melden bij de RDW. Zij kunnen een onderzoek instellen en indien nodig een boete opleggen aan de verkoper.

4. Is een kilometerstandcheck betrouwbaar?
Een kilometerstandcheck is geen officiële registratie, maar kan wel een indicatie geven van de kilometerstand van een auto. Het is daarom altijd verstandig om ook andere bronnen te raadplegen.

5. Kan ik de kilometerstand van een auto laten aanpassen?
Nee, dit is strafbaar en kan leiden tot boetes en gevangenisstraf.

Prijsindicatie

Dienst Prijsindicatie
Onderhoudsboekje opvragen Gratis
NAP opvragen €2,95
Tellerrapport opvragen €9,95
Aankoopkeuring €100 – €150
Kilometerstandcheck €4,99

Let op: de prijzen kunnen variëren per aanbieder.

Plaats een reactie