Hoe kan ik de onderhandelingen met potentiële kopers voeren

Onderhandelen met potentiële kopers bij het kopen van een auto

Wanneer je een auto wilt kopen, is het belangrijk om goed te onderhandelen met potentiële kopers. Dit kan ervoor zorgen dat je een goede deal krijgt en niet te veel betaalt voor de auto. Hier zijn enkele tips om succesvol te onderhandelen met potentiële kopers bij het kopen van een auto in Nederland.

 • Wees goed voorbereid voordat je gaat onderhandelen. Zorg ervoor dat je weet wat voor soort auto je wilt, wat je budget is en wat de gemiddelde prijzen zijn voor vergelijkbare auto’s. Dit geeft je een goed uitgangspunt voor de onderhandelingen.
 • Begin met een redelijk bod. Als je te laag begint, kan dit de potentiële koper afschrikken. Maar als je te hoog begint, geef je de koper geen ruimte om te onderhandelen. Een goede vuistregel is om ongeveer 10% onder de vraagprijs te bieden.
 • Onderhandel over de prijs, maar ook over andere zaken zoals garantie, onderhoudshistorie en eventuele reparaties die nodig zijn. Dit kan je helpen om een betere deal te krijgen en eventuele verborgen kosten te voorkomen.
 • Laat merken dat je serieus geïnteresseerd bent, maar ook dat je bereid bent om weg te lopen als de prijs niet goed is. Dit kan de potentiële koper aansporen om een betere deal te bieden.
 • Wees geduldig en neem de tijd. Onderhandelingen kunnen soms lang duren, maar het is belangrijk om niet te snel toe te geven en goed na te denken voordat je een beslissing neemt.

Gemiddelde prijzen voor auto’s in Nederland

Om je een idee te geven van de gemiddelde prijzen voor auto’s in Nederland, hebben we een tabel samengesteld met de gemiddelde prijzen voor verschillende automerken en -modellen in 2020. Houd er rekening mee dat deze prijzen kunnen variëren afhankelijk van de staat van de auto en de onderhandelingen met de verkoper.

Automerk Gemiddelde prijs
Volkswagen Golf € 15.000 – € 20.000
Audi A3 € 20.000 – € 25.000
BMW 3-serie € 25.000 – € 30.000
Ford Focus € 10.000 – € 15.000
Toyota Yaris € 10.000 – € 15.000

Veelgestelde vragen over onderhandelen met potentiële kopers

 • Moet ik altijd onderhandelen over de prijs bij het kopen van een auto?

  Het is altijd aan te raden om te onderhandelen over de prijs, maar het hangt ook af van de situatie. Als de vraagprijs al redelijk is en de auto in goede staat verkeert, kan het niet nodig zijn om te onderhandelen.
 • Hoe kan ik bepalen wat een redelijk bod is?

  Doe onderzoek naar vergelijkbare auto’s en hun prijzen om een idee te krijgen van wat een redelijke prijs is. Je kunt ook online tools gebruiken om de waarde van de auto te schatten.
 • Wat als de verkoper niet wil onderhandelen?

  Als de verkoper niet wil onderhandelen, kun je overwegen om verder te zoeken naar een andere auto. Maar als je echt geïnteresseerd bent in de auto, kun je proberen om te onderhandelen over andere zaken zoals garantie en reparaties.
 • Moet ik altijd een proefrit maken voordat ik onderhandel over de prijs?

  Ja, het is altijd aan te raden om een proefrit te maken voordat je een beslissing neemt. Dit geeft je een goed idee van de staat van de auto en of deze aan je verwachtingen voldoet.
 • Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik niet te veel betaal voor een auto?

  Doe onderzoek naar vergelijkbare auto’s en hun prijzen, onderhandel over de prijs en laat eventueel een expert de auto controleren voordat je een beslissing neemt.

Plaats een reactie