Inruilwaarde

De beste tips voor het inruilen van je auto in Nederland

Ben je van plan om een nieuwe auto te kopen en wil je je oude auto inruilen? Lees dan verder voor onze experttips over het inruilen van je auto in Nederland.

Het inruilen van je auto kan een goede optie zijn wanneer je een nieuwe auto wilt kopen. Het kan je namelijk een aanzienlijke korting opleveren op de aanschafprijs van je nieuwe auto. Maar hoe bepaal je de inruilwaarde van je auto en waar moet je op letten bij het inruilen? Hieronder geven we je alle informatie die je nodig hebt.

Inruilwaarde: wat is het en hoe wordt het bepaald?

De inruilwaarde is de waarde die een dealer of garagehouder bereid is te betalen voor jouw oude auto wanneer je een nieuwe auto bij hen koopt. Deze waarde wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren, zoals de leeftijd, kilometerstand, staat van de auto en de populariteit van het merk en model. Het is dus belangrijk om je auto goed te onderhouden en eventuele schades te laten repareren voordat je hem gaat inruilen.

De beste tijd om je auto in te ruilen

De inruilwaarde van je auto kan variëren afhankelijk van het moment waarop je hem wilt inruilen. Over het algemeen geldt dat de inruilwaarde hoger is wanneer de vraag naar jouw type auto groter is. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer er een nieuw model uitkomt of wanneer er veel vraag is naar tweedehands auto’s vanwege economische omstandigheden. Het is dus slim om de markt in de gaten te houden en je auto op het juiste moment in te ruilen.

Hoe vergelijk je inruilwaardes van verschillende dealers?

Het is altijd verstandig om de inruilwaardes van verschillende dealers te vergelijken voordat je je auto inruilt. Zo kun je de beste deal vinden en mogelijk nog wat extra’s onderhandelen. Je kunt dit doen door online offertes aan te vragen of langs verschillende dealers te gaan en te vragen naar hun inruilwaarde voor jouw auto. Let er wel op dat de inruilwaarde niet het enige is waar je op moet letten, de prijs van de nieuwe auto en eventuele extra’s kunnen ook van invloed zijn op de uiteindelijke prijs.

De inruilwaarde gebruiken als aanbetaling

Wanneer je je oude auto inruilt, kun je de inruilwaarde gebruiken als aanbetaling voor je nieuwe auto. Dit kan ervoor zorgen dat je maandelijkse kosten lager worden, omdat je minder hoeft te lenen. Let er wel op dat je de inruilwaarde niet zomaar als korting moet zien, maar als een manier om je maandelijkse kosten te verlagen.

Veelgestelde vragen over inruilwaarde

 • Wat is de beste manier om de inruilwaarde van mijn auto te bepalen?
  De beste manier om de inruilwaarde van je auto te bepalen is door online offertes aan te vragen bij verschillende dealers en deze met elkaar te vergelijken.
 • Kan ik mijn auto ook inruilen bij een particulier?
  Ja, het is mogelijk om je auto in te ruilen bij een particulier. Dit kan echter wel wat meer tijd en moeite kosten.
 • Kan ik ook mijn oude auto inruilen wanneer ik een tweedehands auto wil kopen?
  Ja, het is ook mogelijk om je oude auto in te ruilen wanneer je een tweedehands auto wilt kopen. De inruilwaarde kan echter wel lager uitvallen dan wanneer je een nieuwe auto koopt.
 • Kan ik de inruilwaarde van mijn auto gebruiken als korting op de aanschafprijs van mijn nieuwe auto?
  Nee, de inruilwaarde is bedoeld als aanbetaling en niet als korting op de aanschafprijs van je nieuwe auto.
 • Kan ik onderhandelen over de inruilwaarde van mijn auto?
  Ja, het is altijd mogelijk om te onderhandelen over de inruilwaarde van je auto. Zorg er wel voor dat je goed geïnformeerd bent over de waarde van je auto en vergelijk de inruilwaardes van verschillende dealers.
Merk en model Leeftijd Kilometerstand Inruilwaarde (gemiddeld)
Volkswagen Golf 10 jaar 100.000 km €5.500
Renault Clio 5 jaar 50.000 km €7.000
BMW 3 Serie 3 jaar 30.000 km €15.000

Plaats een reactie