Kan ik mijn auto verkopen als hij nog geregistreerd staat als bedrijfsvoertuig

Kan ik mijn auto verkopen als hij nog geregistreerd staat als bedrijfsvoertuig?

Ja, het is mogelijk om uw auto te verkopen als hij nog geregistreerd staat als bedrijfsvoertuig. Dit kan echter wel wat extra stappen en documentatie vereisen. Hieronder vindt u meer informatie over het verkopen van een bedrijfsvoertuig als particulier in Nederland.

Wat is een bedrijfsvoertuig?

Een bedrijfsvoertuig is een voertuig dat is aangeschaft en geregistreerd op naam van een bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld een bestelwagen, vrachtwagen of bedrijfsauto zijn. Het voertuig wordt gebruikt voor zakelijke doeleinden en staat dus niet op naam van een particulier.

Waarom zou ik mijn bedrijfsvoertuig willen verkopen?

Er kunnen verschillende redenen zijn om uw bedrijfsvoertuig te verkopen. Misschien is het voertuig niet meer nodig voor uw bedrijf, heeft u een nieuw voertuig aangeschaft of gaat u stoppen met uw bedrijf. In deze gevallen kan het verkopen van uw bedrijfsvoertuig een goede optie zijn.

Hoe kan ik mijn bedrijfsvoertuig verkopen als particulier?

Als u uw bedrijfsvoertuig wilt verkopen als particulier, moet u eerst het voertuig overschrijven op uw eigen naam. Dit kan bij een kentekenloket of postkantoor. Vervolgens kunt u het voertuig te koop aanbieden via online verkoopplatforms of door middel van advertenties. Houd er rekening mee dat u als particulier geen BTW kunt terugvragen bij de verkoop van een bedrijfsvoertuig.

Wat zijn de kosten voor het overschrijven van een bedrijfsvoertuig?

De kosten voor het overschrijven van een bedrijfsvoertuig zijn afhankelijk van het type voertuig en de provincie waarin u woont. Gemiddeld liggen deze kosten tussen de €10 en €25. Daarnaast kunnen er ook kosten verbonden zijn aan het opheffen van het bedrijfskenteken en het aanvragen van een nieuw kentekenbewijs.

Wat moet ik doen met de resterende BTW op mijn bedrijfsvoertuig?

Als u als particulier uw bedrijfsvoertuig verkoopt, moet u de resterende BTW op het voertuig afdragen aan de Belastingdienst. Dit kan door middel van een BTW-aangifte. Het is aan te raden om hierover advies in te winnen bij een belastingadviseur.

Veelgestelde vragen over het verkopen van een bedrijfsvoertuig als particulier

 • Kan ik mijn bedrijfsvoertuig verkopen zonder het op mijn naam te zetten?
  Nee, voordat u uw bedrijfsvoertuig kunt verkopen als particulier, moet u het voertuig eerst op uw eigen naam laten zetten.
 • Kan ik als particulier BTW terugvragen bij de verkoop van een bedrijfsvoertuig?
  Nee, als particulier kunt u geen BTW terugvragen bij de verkoop van een bedrijfsvoertuig.
 • Kan ik mijn bedrijfsvoertuig verkopen aan een bedrijf?
  Ja, het is mogelijk om uw bedrijfsvoertuig te verkopen aan een bedrijf. In dit geval hoeft u het voertuig niet op uw eigen naam te zetten.
 • Kan ik een bedrijfsvoertuig verkopen als ik geen ondernemer ben?
  Ja, ook als u geen ondernemer bent, kunt u een bedrijfsvoertuig verkopen. U moet dan wel de resterende BTW afdragen aan de Belastingdienst.
 • Kan ik mijn bedrijfsvoertuig verkopen als deze nog een lopende financiering heeft?
  Ja, u kunt uw bedrijfsvoertuig verkopen als deze nog een lopende financiering heeft. U moet dan wel toestemming vragen aan de financieringsmaatschappij.

Overzicht van kosten bij het verkopen van een bedrijfsvoertuig als particulier

Kosten Gemiddeld bedrag
Overschrijven op eigen naam €10 – €25
Opheffen bedrijfskenteken €0 – €50
Nieuw kentekenbewijs €30 – €50
BTW afdragen Afhankelijk van resterende BTW

Let op: bovenstaande kosten zijn slechts een indicatie en kunnen per situatie verschillen. Voor een exacte berekening kunt u het beste contact opnemen met een belastingadviseur.

Meer informatie over het verkopen van een bedrijfsvoertuig

Voor meer informatie over het verkopen van een bedrijfsvoertuig als particulier kunt u terecht op de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Hier vindt u onder andere informatie over het overschrijven van een voertuig en het opheffen van een bedrijfskenteken. Ook kunt u terecht bij de Belastingdienst voor vragen over het afdragen van BTW

Plaats een reactie