Kan ik mijn auto verkopen als hij nog openstaande leasebetalingen heeft

Kan ik mijn auto verkopen als er nog openstaande leasebetalingen zijn?

Ja, het is mogelijk om uw auto te verkopen als er nog openstaande leasebetalingen zijn. Er zijn echter wel een aantal zaken waar u rekening mee moet houden.

Wanneer u een auto least, betaalt u maandelijks een bedrag aan de leasemaatschappij. Dit bedrag is inclusief rente en aflossing voor de auto. Als u besluit om uw auto te verkopen voordat de leaseperiode is afgelopen, heeft u nog openstaande leasebetalingen.

Er zijn verschillende opties om uw auto te verkopen als er nog openstaande leasebetalingen zijn. Hieronder bespreken we de mogelijkheden en waar u op moet letten.

Optie 1: De auto inleveren bij de leasemaatschappij

De meest voor de hand liggende optie is om de auto in te leveren bij de leasemaatschappij. Dit wordt ook wel ‘afkoop’ genoemd. U betaalt dan een afkoopsom voor de resterende leasebetalingen en de leasemaatschappij neemt de auto van u over. Het voordeel hiervan is dat u van het leasecontract af bent en geen verdere verantwoordelijkheid meer heeft voor de auto.

Echter, deze optie kan wel prijzig zijn. De afkoopsom kan oplopen tot duizenden euro’s, afhankelijk van hoe ver u nog in de leaseperiode bent en de restwaarde van de auto.

Optie 2: De auto verkopen en de openstaande leasebetalingen zelf aflossen

Een andere optie is om zelf de openstaande leasebetalingen af te lossen en de auto vervolgens te verkopen. Dit kan voordeliger zijn dan de afkoopsom bij de leasemaatschappij. U heeft dan wel de verantwoordelijkheid om de auto te verkopen en eventuele onderhoudskosten te betalen.

Houd er ook rekening mee dat u mogelijk een boete moet betalen voor het voortijdig beëindigen van het leasecontract. Dit staat vaak vermeld in de voorwaarden van het contract.

Optie 3: De auto verkopen en de openstaande leasebetalingen verrekenen met de verkoopprijs

Sommige kopers zijn bereid om de openstaande leasebetalingen over te nemen bij de aankoop van uw auto. U kunt dan de verkoopprijs van de auto verlagen met het bedrag van de resterende leasebetalingen. Dit kan aantrekkelijk zijn voor kopers die op zoek zijn naar een leaseauto, maar houd er rekening mee dat u mogelijk minder geld ontvangt voor uw auto.

Veelgestelde vragen over het verkopen van een auto met openstaande leasebetalingen

 • Kan ik mijn auto verkopen als er nog openstaande leasebetalingen zijn?
  Ja, dit is mogelijk. U kunt de auto inleveren bij de leasemaatschappij, de openstaande betalingen zelf aflossen en de auto verkopen of de openstaande betalingen verrekenen met de verkoopprijs.
 • Wat gebeurt er met de openstaande leasebetalingen als ik de auto inlever bij de leasemaatschappij?
  U betaalt een afkoopsom voor de resterende leasebetalingen en de leasemaatschappij neemt de auto van u over.
 • Kan ik een boete krijgen als ik mijn auto voortijdig beëindig?
  Ja, dit kan voorkomen. Controleer de voorwaarden van uw leasecontract om te zien of hier een boete voor staat.
 • Kan ik de openstaande leasebetalingen verrekenen met de verkoopprijs van mijn auto?
  Ja, dit is mogelijk als de koper bereid is om de openstaande betalingen over te nemen.
 • Kan ik mijn auto verkopen als ik achterloop met de leasebetalingen?
  Dit is niet aan te raden. U blijft namelijk verantwoordelijk voor de openstaande betalingen, ook als u de auto verkoopt.

Conclusie

Het is dus mogelijk om uw auto te verkopen als er nog openstaande leasebetalingen zijn. U heeft verschillende opties, maar het is belangrijk om goed te kijken naar de voorwaarden van uw leasecontract en de kosten die hierbij komen kijken. Het kan verstandig zijn om advies in te winnen bij een autodealer of financieel adviseur voordat u een beslissing maakt.

Plaats een reactie