Moet ik belasting betalen over de verkoop van mijn auto

Moet ik belasting betalen bij de verkoop van mijn auto in Nederland?

Ja, als u een auto verkoopt in Nederland moet u belasting betalen over de verkoop.

Deze belasting wordt de BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen) genoemd en is een eenmalige belasting die u moet betalen bij de aanschaf of verkoop van een auto. De hoogte van de BPM is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de leeftijd, CO2-uitstoot en cataloguswaarde van de auto.

Als u een auto verkoopt aan een particulier, bent u als verkoper verantwoordelijk voor het betalen van de BPM. Dit betekent dat u de belasting moet afdragen aan de Belastingdienst voordat u de auto verkoopt. Als u een auto verkoopt aan een bedrijf, kan het zijn dat zij de BPM al hebben betaald bij de aanschaf van de auto. In dat geval hoeft u geen BPM meer te betalen bij de verkoop.

Wat is de hoogte van de BPM?

De hoogte van de BPM is afhankelijk van verschillende factoren. De Belastingdienst heeft een rekentool waarmee u kunt berekenen hoeveel BPM u moet betalen bij de verkoop van uw auto. Hierbij wordt gekeken naar de leeftijd, CO2-uitstoot en cataloguswaarde van de auto. Ook eventuele accessoires en opties kunnen invloed hebben op de hoogte van de BPM.

De BPM is de afgelopen jaren flink gedaald, waardoor het vaak voordeliger is om een tweedehands auto te kopen dan een nieuwe. Voor auto’s die ouder zijn dan 10 jaar, geldt een vrijstelling van de BPM.

Hoe betaal ik de BPM?

Als u een auto verkoopt aan een particulier, moet u de BPM zelf berekenen en afdragen aan de Belastingdienst. Dit kunt u doen via de website van de Belastingdienst of via een BPM-aangifteformulier. Als u een auto verkoopt aan een bedrijf, kan het zijn dat zij de BPM al hebben betaald bij de aanschaf van de auto. In dat geval hoeft u geen BPM meer te betalen bij de verkoop.

Houd er rekening mee dat u de BPM moet betalen voordat u de auto verkoopt. Als u dit niet doet, kunt u een boete krijgen van de Belastingdienst.

Kan ik onderhandelen over de BPM bij de verkoop van mijn auto?

Nee, de BPM is een vastgesteld bedrag dat u moet betalen bij de verkoop van uw auto. U kunt dus niet onderhandelen over de hoogte van de BPM. Wel kunt u proberen om een hogere verkoopprijs te vragen voor uw auto om de kosten van de BPM te compenseren.

Zijn er uitzonderingen waarbij ik geen BPM hoef te betalen?

Ja, er zijn enkele uitzonderingen waarbij u geen BPM hoeft te betalen bij de verkoop van uw auto. Zo hoeft u geen BPM te betalen als u de auto verkoopt aan een buitenlander die niet in Nederland woont en de auto ook niet in Nederland zal gebruiken. Ook als u de auto verkoopt aan een bedrijf dat de auto gaat exporteren, hoeft u geen BPM te betalen.

Veelgestelde vragen over belasting bij de verkoop van een auto in Nederland

 • Moet ik belasting betalen bij de verkoop van mijn auto in Nederland?
  Ja, u moet belasting betalen over de verkoop van uw auto in Nederland. Dit wordt de BPM genoemd en is afhankelijk van verschillende factoren.
 • Hoe hoog is de BPM bij de verkoop van een auto?
  De hoogte van de BPM is afhankelijk van de leeftijd, CO2-uitstoot en cataloguswaarde van de auto. U kunt dit berekenen via de website van de Belastingdienst.
 • Moet ik de BPM zelf betalen bij de verkoop van mijn auto?
  Als u de auto verkoopt aan een particulier, bent u als verkoper verantwoordelijk voor het betalen van de BPM. Als u de auto verkoopt aan een bedrijf, kan het zijn dat zij de BPM al hebben betaald bij de aanschaf van de auto.
 • Kan ik onderhandelen over de BPM bij de verkoop van mijn auto?
  Nee, de BPM is een vastgesteld bedrag dat u moet betalen bij de verkoop van uw auto. U kunt wel proberen om een hogere verkoopprijs te vragen voor uw auto om de kosten van de BPM te compenseren.
 • Zijn er uitzonderingen waarbij ik geen BPM hoef te betalen?
  Ja, er zijn enkele uitzonderingen waarbij u geen BPM hoeft te betalen bij de verkoop van uw auto. Bijvoorbeeld als u de auto verkoopt aan een buitenlander die niet in Nederland woont en de auto ook niet in Nederland zal gebruiken.
Leeftijd auto BPM
Jonger dan 3 maanden 100% van de cataloguswaarde
3 tot 6 maanden 90% van de cataloguswaarde
6 tot 9 maanden 70% van de cataloguswaarde
9 tot 12 maanden 60% van de cataloguswaarde
12 tot 15 maanden 50% van de cataloguswaarde

Plaats een reactie