Moet ik mijn auto laten keuren voordat ik hem verkoop

Moet ik mijn auto laten keuren voordat ik hem verkoop?

Ja, het is verstandig om je auto te laten keuren voordat je hem verkoopt. Dit geeft potentiële kopers meer vertrouwen in de staat van de auto en kan ervoor zorgen dat je een betere prijs krijgt voor je voertuig. Daarnaast is het ook wettelijk verplicht om een geldige APK te hebben als je je auto wilt verkopen in Nederland.

Een APK-keuring (Algemene Periodieke Keuring) is een verplichte jaarlijkse keuring voor alle auto’s in Nederland. Tijdens deze keuring wordt gekeken naar de veiligheid en milieuvriendelijkheid van je auto. Als je auto niet door de keuring komt, moet je de nodige reparaties laten uitvoeren voordat je weer de weg op mag.

Waar kan ik mijn auto laten keuren?

Je kunt je auto laten keuren bij een RDW-erkend APK-keuringsstation. Deze keuringsstations zijn te vinden bij garages, autodealers en sommige tankstations. Het is verstandig om van tevoren een afspraak te maken, zodat je niet lang hoeft te wachten.

Hoeveel kost een APK-keuring?

De kosten voor een APK-keuring variëren, maar gemiddeld liggen ze tussen de €50 en €100. Dit is afhankelijk van het type auto en de eventuele reparaties die nodig zijn om de auto door de keuring te krijgen.

Wat als mijn auto niet door de keuring komt?

Als je auto niet door de keuring komt, moet je de nodige reparaties laten uitvoeren voordat je weer de weg op mag. Als je deze reparaties laat uitvoeren bij hetzelfde keuringsstation, hoef je geen extra kosten te betalen voor een herkeuring.

Moet ik mijn auto laten keuren voordat ik hem verkoop aan een particulier?

Ja, ook als je je auto verkoopt aan een particulier is het verplicht om een geldige APK te hebben. Dit geeft de koper meer zekerheid over de staat van de auto en voorkomt eventuele problemen achteraf.

Veelgestelde vragen over het laten keuren van je auto voor verkoop

 • Moet ik mijn auto laten keuren voordat ik hem verkoop aan een particulier?
  Ja, het is wettelijk verplicht om een geldige APK te hebben als je je auto verkoopt in Nederland.
 • Kan ik mijn auto laten keuren bij elke garage?
  Nee, je moet je auto laten keuren bij een RDW-erkend APK-keuringsstation.
 • Hoe lang is een APK-keuring geldig?
  Een APK-keuring is één jaar geldig vanaf de datum dat de auto is goedgekeurd.
 • Kan ik mijn auto laten keuren zonder dat ik hem wil verkopen?
  Ja, het is verstandig om je auto regelmatig te laten keuren voor je eigen veiligheid en die van anderen.
 • Kan ik mijn auto verkopen zonder geldige APK?
  Nee, je moet een geldige APK hebben om je auto te kunnen verkopen.
Jaar Gemiddelde kosten APK-keuring Gemiddelde kosten reparaties
2021 €60 €100
2020 €55 €90
2019 €50 €80
2018 €45 €70
2017 €40 €60

De kosten voor een APK-keuring en eventuele reparaties kunnen dus flink verschillen per jaar. Het is daarom verstandig om van tevoren te informeren naar de kosten bij het keuringsstation van jouw keuze.

Als je je auto wilt verkopen in Nederland, is het dus verplicht om een geldige APK te hebben. Het is ook verstandig om je auto te laten keuren voordat je hem te koop aanbiedt, zodat potentiële kopers meer vertrouwen hebben in de staat van de auto. Zorg er ook voor dat je de nodige reparaties laat uitvoeren als je auto niet door de keuring komt, zodat je veilig de weg op kunt en geen problemen krijgt met de koper.

Plaats een reactie