Moet ik mijn auto laten taxeren voordat ik hem verkoop

Moet ik mijn auto laten taxeren voordat ik hem verkoop?

Ja, het is verstandig om uw auto te laten taxeren voordat u hem verkoopt. Een taxatie geeft u een realistisch beeld van de waarde van uw auto en kan u helpen om een eerlijke prijs te vragen bij de verkoop. Daarnaast kan een taxatierapport ook van pas komen bij het afsluiten van een autoverzekering of bij eventuele geschillen over de waarde van uw auto.

Een taxatie is vooral belangrijk als u uw auto wilt verkopen aan een particulier. Deze kopers zullen vaak kritischer zijn en willen graag weten wat de staat en waarde van de auto is voordat ze tot aankoop overgaan. Een taxatierapport geeft hen meer vertrouwen in de aankoop en kan helpen om een hogere verkoopprijs te krijgen.

Als u uw auto wilt verkopen aan een dealer of via een inruil, is een taxatie minder noodzakelijk. Dealers hebben vaak hun eigen richtlijnen en zullen uw auto op basis daarvan beoordelen. Toch kan een taxatie nog steeds nuttig zijn om te weten of het aanbod van de dealer eerlijk is.

Wat is de gemiddelde prijs voor een taxatie van een auto in Nederland?

De gemiddelde prijs voor een taxatie van een auto in Nederland ligt tussen de €100 en €150. Dit kan echter variëren per taxateur en per type auto. Het is daarom verstandig om van tevoren prijzen te vergelijken en te kiezen voor een gecertificeerde taxateur.

Wat wordt er meegenomen in een taxatie van een auto?

Een taxateur zal onder andere kijken naar het merk, model, bouwjaar, kilometerstand, staat van de auto en eventuele extra opties. Ook zal er gekeken worden naar de marktwaarde van vergelijkbare auto’s op dat moment.

Kan ik zelf een taxatie uitvoeren?

Het is mogelijk om zelf een taxatie uit te voeren, maar dit wordt niet aangeraden. Een gecertificeerde taxateur heeft meer kennis en ervaring en kan daardoor een nauwkeuriger en objectiever rapport opstellen. Daarnaast wordt een taxatie van een gecertificeerde taxateur vaak meer geaccepteerd door verzekeringsmaatschappijen en andere partijen.

Waar kan ik een taxatie laten uitvoeren voor mijn auto?

U kunt een taxatie laten uitvoeren bij verschillende gecertificeerde taxateurs in Nederland. Een handige website om taxateurs te vergelijken is Taxatietarieven.nl. Hier kunt u eenvoudig verschillende taxateurs vinden en prijzen vergelijken.

Veelgestelde vragen over het taxeren van een auto

 • Is een taxatie verplicht bij de verkoop van mijn auto?
  Nee, een taxatie is niet verplicht. Het is echter wel aan te raden om een taxatie te laten uitvoeren voor een eerlijke verkoopprijs.
 • Hoe lang is een taxatie van een auto geldig?
  Een taxatie is meestal 6 maanden tot 1 jaar geldig, afhankelijk van de taxateur. Het is verstandig om dit van tevoren te controleren.
 • Kan ik een taxatie laten uitvoeren voor een schadeauto?
  Ja, het is mogelijk om een taxatie te laten uitvoeren voor een schadeauto. Houd er wel rekening mee dat de waarde van een schadeauto lager kan uitvallen dan die van een vergelijkbare auto zonder schade.
 • Kan ik een taxatie laten uitvoeren voor een oldtimer?
  Ja, er zijn taxateurs gespecialiseerd in het taxeren van oldtimers. Houd er wel rekening mee dat de waarde van een oldtimer kan fluctueren en dat een taxatie slechts een momentopname is.
 • Kan ik een taxatie laten uitvoeren voor een auto die ik wil importeren?
  Ja, het is mogelijk om een taxatie te laten uitvoeren voor een auto die u wilt importeren. Dit kan u helpen om te bepalen of de aankoop de moeite waard is.
Taxateur Gemiddelde prijs Certificering Website
RDW €35 Ja https://www.rdw.nl/Particulier/Paginas/Taxatierapport-auto.aspx
VWE €99 Ja https://www.vwe.nl/Taxatie
Nationale Taxatie Service €125 Ja https://www.nationaletaxatieservice.nl/auto-taxeren/

Plaats een reactie