Moet ik mijn auto verzekeren tijdens de verkoop

Moet ik mijn auto verzekeren tijdens de verkoop?

Ja, het is verstandig om uw auto te verzekeren tijdens de verkoop.

Het verkopen van een auto is een belangrijke beslissing en er zijn verschillende zaken waar u rekening mee moet houden. Een van deze zaken is de verzekering van uw auto. Hieronder vindt u meer informatie over het verzekeren van uw auto tijdens de verkoop in Nederland.

Waarom moet ik mijn auto verzekeren tijdens de verkoop?

 • U bent als eigenaar verantwoordelijk voor de auto totdat deze officieel is overgedragen aan de nieuwe eigenaar. Dit betekent dat u ook verantwoordelijk bent voor eventuele schade of ongelukken tijdens de verkoop.
 • Als u uw auto niet verzekert tijdens de verkoop, loopt u het risico op hoge kosten in geval van schade of diefstal.
 • De koper kan eisen dat de auto verzekerd is tijdens de proefrit of tijdens het transport naar zijn of haar huis.

Welke verzekering heb ik nodig tijdens de verkoop?

Er zijn verschillende soorten verzekeringen die u kunt afsluiten tijdens de verkoop van uw auto. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende verzekeringen in Nederland:

Verzekering Dekking Prijs (gemiddeld)
WA-verzekering Dekt schade die u met uw auto veroorzaakt bij anderen. €15-€30 per maand
WA + beperkt casco Dekt ook schade aan uw eigen auto door brand, diefstal, storm, etc. €25-€50 per maand
Allrisk verzekering Dekt alle schade aan uw eigen auto, ook als u deze zelf heeft veroorzaakt. €50-€100 per maand

De exacte prijs van uw verzekering is afhankelijk van verschillende factoren, zoals uw leeftijd, het type auto en uw schadevrije jaren. Het is daarom verstandig om verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken voordat u een keuze maakt.

Kan ik mijn huidige verzekering behouden tijdens de verkoop?

Ja, het is mogelijk om uw huidige verzekering te behouden tijdens de verkoop van uw auto. U kunt uw verzekeraar vragen om de dekking tijdelijk te wijzigen naar een tijdelijke WA-verzekering. Deze dekt alleen schade die u met uw auto veroorzaakt bij anderen. Houd er wel rekening mee dat u mogelijk extra kosten moet betalen voor deze wijziging.

Wat gebeurt er met mijn verzekering na de verkoop?

Zodra de auto officieel is overgedragen aan de nieuwe eigenaar, kunt u uw verzekering opzeggen. U heeft dan geen verzekering meer nodig voor deze auto. Vergeet niet om de verzekeraar op de hoogte te stellen van de verkoop en de nieuwe eigenaar te vragen om een kopie van het vrijwaringsbewijs.

Moet ik mijn auto verzekeren tijdens de verkoop aan een handelaar?

Nee, als u uw auto verkoopt aan een handelaar, is het niet nodig om uw auto te verzekeren tijdens de verkoop. De handelaar is verantwoordelijk voor het transport van de auto naar zijn of haar bedrijf en zal deze waarschijnlijk direct verzekeren.

Veelgestelde vragen

 1. Moet ik mijn auto verzekeren tijdens de verkoop als ik de auto aan een familielid verkoop?
  Ja, ook als u de auto aan een familielid verkoopt is het verstandig om de auto te verzekeren tijdens de verkoop. Dit voorkomt onduidelijkheid en eventuele conflicten in geval van schade.
 2. Kan ik mijn auto verzekeren tijdens de verkoop als deze niet meer in mijn bezit is?
  Ja, u kunt uw auto verzekeren tijdens de verkoop, zelfs als deze niet meer in uw bezit is. U kunt bijvoorbeeld een tijdelijke verzekering afsluiten voor de proefrit of het transport van de auto naar de nieuwe eigenaar.
 3. Moet ik mijn auto verzekeren tijdens de verkoop als ik de auto inruil bij een dealer?
  Nee, als u uw auto inruilt bij een dealer is het niet nodig om uw auto te verzekeren tijdens de verkoop. De dealer zal de auto direct verzekeren.
 4. Kan ik mijn auto verzekeren tijdens de verkoop als ik niet meer in Nederland woon?
  Ja, ook als u niet meer in Nederland woont kunt u uw auto verzekeren tijdens de verkoop. U kunt hiervoor een tijdelijke verzekering afsluiten bij een Nederlandse verzekeraar.
 5. Moet ik mijn auto verzekeren tijdens de verkoop als ik de auto aan een buitenlander verkoop?
  Ja, ook als u uw auto aan een buitenlander verkoopt is het verstandig om de auto te verzekeren tijdens de verkoop. Dit voorkomt eventuele problemen in geval van schade of diefstal.

Hopelijk heeft dit artikel u meer inzicht gegeven in het verzekeren van uw auto tijdens de verkoop in Nederland

Plaats een reactie