Particulier Auto Verkopen

Je auto verkopen als particulier in Nederland

Wil je je auto verkopen als particulier in Nederland? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt om succesvol je auto te verkopen en een goede prijs te krijgen.

Er zijn verschillende opties om je auto te verkopen als particulier in Nederland. Hieronder bespreken we de meest gebruikelijke opties en geven we advies over welke optie het beste bij jouw situatie past.

1. Verkoop via een online platform

Er zijn verschillende online platforms waar je je auto kunt aanbieden, zoals Marktplaats, Autoscout24 en AutoTrack. Hier kun je een advertentie plaatsen met foto’s en informatie over je auto. Houd er rekening mee dat je hier zelf de onderhandelingen en de afhandeling van de verkoop moet regelen.

Tip: Zorg voor goede foto’s en een duidelijke omschrijving van je auto om potentiële kopers aan te trekken.

2. Verkoop aan een opkoper

Je kunt er ook voor kiezen om je auto te verkopen aan een opkoper. Deze bedrijven kopen je auto direct van je over, zonder dat je zelf de verkoop hoeft te regelen. Het voordeel hiervan is dat je snel van je auto af bent, maar vaak krijg je wel een lagere prijs dan wanneer je zelf je auto zou verkopen.

Tip: Vergelijk verschillende opkopers om de beste prijs te krijgen voor je auto.

3. Verkoop via een autodealer

Sommige autodealers bieden ook de mogelijkheid om je auto aan hen te verkopen. Zij zullen je auto dan inruilen voor een andere auto of ze kopen je auto direct van je over. Het voordeel hiervan is dat je vaak een goede prijs krijgt voor je auto, maar je beperkt jezelf wel tot het aanbod van die specifieke autodealer.

Tip: Onderhandel goed over de prijs en laat je niet verleiden tot het kopen van een nieuwe auto als je daar eigenlijk niet naar op zoek bent.

4. Verkoop via een veiling

Je kunt er ook voor kiezen om je auto te verkopen via een veiling, zoals BCA Autoveiling of Troostwijk Veilingen. Hier kun je je auto laten veilen en de hoogste bieder krijgt de auto. Het nadeel hiervan is dat je niet zeker bent van een goede prijs en je loopt het risico dat je auto niet wordt verkocht.

Tip: Doe onderzoek naar de gemiddelde prijzen van vergelijkbare auto’s voordat je je auto laat veilen.

5. Verkoop via een autoveiling

Een andere optie is om je auto te verkopen via een autoveiling, zoals Ikwilvanmijnautoaf.nl of Wijkopenautos.nl. Hier kun je je auto aanbieden en binnen 24 uur ontvang je een bod. Als je akkoord gaat met het bod, wordt de verkoop direct geregeld. Het voordeel hiervan is dat je snel van je auto af bent, maar ook hier loop je het risico dat je een lagere prijs krijgt dan wanneer je zelf je auto zou verkopen.

Tip: Vergelijk verschillende autoveilingen om de beste prijs te krijgen voor je auto.

Veelgestelde vragen over particulier auto verkopen

 • Wat is de beste manier om mijn auto te verkopen als particulier?

  Dit hangt af van je persoonlijke voorkeuren en situatie. Verkoop je liever snel of wil je een goede prijs krijgen? Vergelijk de verschillende opties en kies de optie die het beste bij jou past.

 • Kan ik mijn auto verkopen zonder APK?

  Ja, je kunt je auto verkopen zonder APK. Houd er wel rekening mee dat dit invloed kan hebben op de verkoopprijs en dat de koper zelf voor een nieuwe APK zal moeten zorgen.

 • Hoeveel is mijn auto waard?

  De waarde van je auto hangt af van verschillende factoren, zoals merk, model, bouwjaar en kilometerstand. Je kunt de waarde van je auto bepalen door te kijken naar vergelijkbare auto’s op online platforms of door een taxatie te laten doen.

 • Moet ik mijn auto laten keuren voordat ik hem verkoop?

  Nee, dit is niet verplicht. Wel kan het verstandig zijn om je auto te laten keuren voordat je hem verkoopt, zodat je zeker weet dat er geen mankementen zijn die de verkoop kunnen beïnvloeden.

 • Kan ik mijn auto verkopen aan een buitenlander?

  Ja, je kunt je auto verkopen aan een buitenlander. Houd er wel rekening mee dat de koper zelf verantwoordelijk is voor het invoeren van de auto in zijn of haar land.

Prijzen en waardes voor particulier auto verkopen in Nederland

<

Plaats een reactie

Jaar Gemiddelde verkoopprijs tweedehands auto Gemiddelde inruilwaarde Gemiddelde veilingwaarde
2019 €15.000 €12.500 €11.000
2018 €14.000 €11.500 €10.000