Total Loss Auto Verkopen

Verkoop je total loss auto in Nederland

Heb je een total loss auto en wil je deze verkopen in Nederland? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt om de beste beslissing te maken.

Wanneer je auto total loss is verklaard, betekent dit dat de kosten voor reparatie hoger zijn dan de waarde van de auto. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren na een ongeluk of bij grote technische problemen. In Nederland zijn er verschillende opties voor het verkopen van een total loss auto, elk met hun eigen voor- en nadelen.

Optie 1: Verkopen aan een opkoper

Een van de snelste manieren om je total loss auto te verkopen is door deze aan een opkoper te verkopen. Deze opkopers zijn gespecialiseerd in het opkopen van schadeauto’s en hebben vaak een groot netwerk van garages en handelaren. Hierdoor kunnen ze vaak een hogere prijs bieden dan particulieren. Het nadeel is dat je vaak niet de beste prijs voor je auto krijgt en dat je geen garantie hebt op een snelle verkoop.

Optie 2: Verkopen aan een particulier

Een andere optie is om je total loss auto te verkopen aan een particulier. Dit kan via online advertentiesites of via mond-tot-mond reclame. Het voordeel hiervan is dat je vaak een betere prijs voor je auto kunt krijgen. Het nadeel is dat het langer kan duren voordat je een koper vindt en dat je zelf verantwoordelijk bent voor de afhandeling en eventuele reparaties.

Optie 3: Verkopen aan een autodemontagebedrijf

Een derde optie is om je total loss auto te verkopen aan een autodemontagebedrijf. Deze bedrijven zijn gespecialiseerd in het demonteren en recyclen van auto’s. Hierdoor kunnen ze vaak nog een goede prijs bieden voor de onderdelen van je auto. Het nadeel is dat je vaak niet de beste prijs krijgt voor je auto en dat je zelf verantwoordelijk bent voor het transport van je auto naar het demontagebedrijf.

Optie 4: Verkopen aan de verzekering

Als je auto total loss is verklaard door je verzekering, kan het zijn dat zij je een bedrag uitkeren voor je auto. Dit bedrag is vaak gebaseerd op de dagwaarde van je auto. Het voordeel is dat je snel van je auto af bent en dat je een bedrag ontvangt van je verzekering. Het nadeel is dat dit bedrag vaak lager is dan wat je zou kunnen krijgen bij verkoop aan een opkoper of particulier.

De waarde van een total loss auto

De waarde van een total loss auto is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het merk en model van de auto, de leeftijd en kilometerstand, en de aard en omvang van de schade. Over het algemeen geldt dat hoe ouder de auto is, hoe lager de waarde zal zijn. Ook kan het zijn dat de waarde van je auto hoger is dan de dagwaarde, bijvoorbeeld als je recent nog grote reparaties hebt laten uitvoeren.

Veelgestelde vragen over total loss auto verkopen

 • Wat is het verschil tussen total loss en economisch total loss?
  Total loss betekent dat de schade aan je auto niet meer te repareren is. Economisch total loss betekent dat de kosten voor reparatie hoger zijn dan de dagwaarde van je auto.
 • Kan ik een total loss auto nog verkopen?
  Ja, een total loss auto is nog steeds te verkopen. Het is echter wel belangrijk om te weten dat je niet altijd de beste prijs zult krijgen.
 • Kan ik mijn total loss auto nog laten repareren?
  Dit is afhankelijk van de aard en omvang van de schade en de kosten voor reparatie. In sommige gevallen kan het nog mogelijk zijn om je auto te laten repareren, maar vaak is dit niet meer rendabel.
 • Kan ik een vergoeding krijgen van mijn verzekering voor mijn total loss auto?
  Dit is afhankelijk van je verzekering en de voorwaarden. Het is altijd verstandig om contact op te nemen met je verzekeraar om dit te bespreken.
 • Wat moet ik doen voordat ik mijn total loss auto verkoop?
  Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten en sleutels bij de hand hebt en dat je de auto hebt laten uitschrijven bij de RDW. Ook is het verstandig om je verzekering op te zeggen of over te zetten op een andere auto.
Optie Voordeel Nadeel
Opkoper Snelste optie, hogere prijs Minder goede prijs, geen garantie op snelle verkoop
Particulier Betere prijs Langer wachten op verkoop, zelf verantwoordelijk voor afhandeling
Autodemontagebedrijf Nog goede prijs voor onderdelen Minder goede prijs voor auto, zelf verantwoordelijk voor transport
Verzekering Snel van auto af, uitkering van verzekering Lager bedrag dan bij verkoop aan opkoper of particulier

Hopelijk heb je nu een beter idee van de mogelijkheden voor het verkopen van je total loss auto in Nederland

Plaats een reactie