Waarde Auto Bepalen

Auto Waarde Bepalen – Tips en Advies voor Consumenten in Nederland

Ben je op zoek naar een nieuwe auto en wil je weten hoeveel een bepaald model waard is? Of ben je van plan je huidige auto te verkopen en wil je een realistische prijs bepalen? Hier vind je alles wat je moet weten over het bepalen van de waarde van een auto in Nederland.

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de waarde van een auto, zoals het merk, model, bouwjaar, kilometerstand en algemene staat van de auto. Het is daarom belangrijk om goed onderzoek te doen voordat je een auto koopt of verkoopt. Hieronder volgen enkele tips en advies om je te helpen bij het bepalen van de waarde van een auto in Nederland.

1. Vergelijk prijzen op online platforms

 • Er zijn verschillende online platforms waar je auto’s kunt vergelijken en prijzen kunt bekijken, zoals Marktplaats, AutoScout24 en GasPedaal.
 • Zoek naar vergelijkbare auto’s met dezelfde specificaties en vergelijk de prijzen om een idee te krijgen van de waarde van de auto die je wilt kopen of verkopen.
 • Houd er rekening mee dat de prijzen op deze platforms vaak onderhandelbaar zijn, dus het is belangrijk om ook andere factoren mee te wegen bij het bepalen van de waarde van een auto.

2. Raadpleeg de ANWB Koerslijst

 • De ANWB heeft een Koerslijst waar je de waarde van een auto kunt opzoeken op basis van het merk, model, bouwjaar en kilometerstand.
 • Deze lijst is gebaseerd op marktgegevens en geeft een indicatie van de waarde van een auto op de Nederlandse markt.
 • Houd er rekening mee dat de staat van de auto niet wordt meegenomen in deze lijst, dus het kan zijn dat de uiteindelijke waarde hoger of lager uitvalt.

3. Laat een taxatie uitvoeren

 • Als je een exacte waardebepaling wilt, kun je een taxatie laten uitvoeren door een onafhankelijke partij, zoals de RDW of een erkend autobedrijf.
 • Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de specificaties en kilometerstand, maar ook naar de staat van de auto.
 • Houd er rekening mee dat hier kosten aan verbonden zijn en dat de waarde kan verschillen per taxateur.

4. Check de BPM

 • Voor auto’s die na 2013 zijn geregistreerd, is de hoogte van de BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen) van invloed op de waarde van de auto.
 • Je kunt de BPM berekenen op de website van de Belastingdienst en dit meenemen in de waardebepaling van de auto.
 • Houd er rekening mee dat de BPM van invloed kan zijn op de uiteindelijke prijs van de auto.

5. Overweeg de kilometerstand

 • Een hogere kilometerstand kan de waarde van een auto verlagen, aangezien dit slijtage aan de auto kan aangeven.
 • Daarentegen kan een lagere kilometerstand de waarde verhogen, maar dit betekent niet altijd dat de auto in betere staat is.
 • Het is belangrijk om ook naar andere factoren te kijken, zoals het onderhoud en de staat van de auto.
Jaar Gemiddelde Waarde
2010 €10.000
2011 €9.000
2012 €8.000
2013 €7.000
2014 €6.000
2015 €5.000
2016 €4.000
2017 €3.000
2018 €2.000
2019 €1.000

Deze tabel geeft een indicatie van de gemiddelde waarde van een auto na 10 jaar in Nederland. Houd er rekening mee dat de daadwerkelijke waarde kan variëren afhankelijk van de staat en specificaties van de auto.

Veelgestelde Vragen over Waarde Auto Bepalen

1. Wat is de beste manier om de waarde van mijn auto te bepalen?

De beste manier om de waarde van je auto te bepalen is door verschillende bronnen te raadplegen, zoals online platforms, de ANWB Koerslijst en een taxateur. Zo krijg je een goed beeld van de waarde van je auto op de Nederlandse markt.

2. Is de kilometerstand de enige factor die van invloed is op de waarde van een auto?

Nee, er zijn meerdere factoren die van invloed zijn op de waarde van een auto, zoals het merk, model, bou

Plaats een reactie