Wat zijn de gevolgen als ik mijn auto verkoop zonder geldig overschrijvingsbewijs

Wat gebeurt er als ik mijn auto verkoop zonder geldig overschrijvingsbewijs?

Als u uw auto wilt verkopen zonder geldig overschrijvingsbewijs, kan dit verschillende gevolgen hebben. Hieronder zullen we de mogelijke consequenties voor u op een rijtje zetten.

  • U kunt een boete krijgen: Als u uw auto verkoopt zonder geldig overschrijvingsbewijs, riskeert u een boete van de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). Deze boete kan oplopen tot € 390,-.
  • U kunt aansprakelijk worden gesteld: Als de nieuwe eigenaar van de auto schade veroorzaakt met de auto en u heeft geen geldig overschrijvingsbewijs, dan kunt u als voormalig eigenaar aansprakelijk worden gesteld. Dit kan leiden tot hoge kosten.
  • De verkoop kan niet doorgaan: Als u uw auto wilt verkopen aan een particulier, zal deze persoon het geldige overschrijvingsbewijs nodig hebben om de auto op zijn of haar naam te kunnen zetten. Zonder dit bewijs kan de verkoop niet doorgaan.
  • De verkoopwaarde van uw auto kan dalen: Een geldig overschrijvingsbewijs is een belangrijk document bij de verkoop van een auto. Als u deze niet heeft, kan dit de verkoopwaarde van uw auto negatief beïnvloeden.

Wat is een geldig overschrijvingsbewijs?

Een geldig overschrijvingsbewijs is een document waarmee u kunt aantonen dat u de eigenaar bent van een auto. Het bewijs bestaat uit twee delen: een tenaamstellingsbewijs en een overschrijvingsbewijs. Het tenaamstellingsbewijs is het deel dat u moet bewaren, terwijl het overschrijvingsbewijs wordt ingevuld en ingeleverd bij de verkoop van de auto.

Hoe kan ik een geldig overschrijvingsbewijs krijgen?

Om een geldig overschrijvingsbewijs te krijgen, moet u het tenaamstellingsbewijs en het overschrijvingsbewijs aanvragen bij de RDW. Dit kunt u online doen via de website van de RDW of bij een RDW-keuringsstation. U moet hiervoor wel de juiste documenten en gegevens meenemen, zoals uw legitimatiebewijs en het kentekenbewijs van de auto.

Wat kan ik doen als ik mijn geldig overschrijvingsbewijs kwijt ben?

Als u uw geldig overschrijvingsbewijs kwijt bent, kunt u een vervangend bewijs aanvragen bij de RDW. Dit kan alleen als u de eigenaar bent van de auto en als u het tenaamstellingsbewijs nog wel heeft. De kosten voor een vervangend bewijs bedragen € 31,-.

Kan ik mijn auto verkopen zonder geldig overschrijvingsbewijs aan een autobedrijf?

Ja, u kunt uw auto verkopen aan een autobedrijf zonder geldig overschrijvingsbewijs. Autobedrijven hebben namelijk een speciale vergunning waarmee zij uw auto op hun naam kunnen zetten zonder het overschrijvingsbewijs. Wel zullen zij hiervoor extra kosten in rekening brengen, omdat zij dit moeten regelen met de RDW.

Veelgestelde vragen over het verkopen van een auto zonder geldig overschrijvingsbewijs

  • Mag ik mijn auto verkopen zonder geldig overschrijvingsbewijs?
  • Nee, u bent verplicht om een geldig overschrijvingsbewijs te hebben bij de verkoop van uw auto.
  • Wat moet ik doen als ik mijn auto wil verkopen, maar het overschrijvingsbewijs nog niet heb ontvangen?
  • In dat geval kunt u een voorlopig document aanvragen bij de RDW waarmee u uw auto kunt verkopen.
  • Wat gebeurt er als ik mijn auto verkoop zonder geldig overschrijvingsbewijs en de koper rijdt schade?
  • In dat geval kunt u aansprakelijk worden gesteld en kan dit leiden tot hoge kosten.
Consequenties Mogelijke gevolgen
Boete Tot € 390,-
Aansprakelijkheid Hoge kosten bij schade veroorzaakt door nieuwe eigenaar
Verkoop kan niet doorgaan Particuliere koper heeft geldig overschrijvingsbewijs nodig
Daling verkoopwaarde Geldig overschrijvingsbewijs is belangrijk bij verkoop

Plaats een reactie