Wat zijn de juridische verplichtingen bij het verkopen van mijn auto

Wat zijn de wettelijke verplichtingen bij het verkopen van mijn auto?

Als u van plan bent om uw auto te verkopen in Nederland, zijn er een aantal juridische verplichtingen waar u rekening mee moet houden. Dit artikel zal u helpen om deze verplichtingen beter te begrijpen en u te informeren over wat u moet doen om uw auto legaal te verkopen.

  • U moet een geldig kentekenbewijs hebben om uw auto te kunnen verkopen. Dit bewijs bestaat uit een deel IA en IB (voertuigbewijs) en een deel II (tenaamstellingsbewijs). Als u deze documenten niet meer heeft, kunt u een duplicaat aanvragen bij de RDW.
  • U moet de auto verkopen met een geldige APK (Algemene Periodieke Keuring) keuring. Dit is een verplichte jaarlijkse keuring voor alle auto’s in Nederland. Als uw auto geen geldige APK heeft, moet u deze laten keuren voordat u de auto verkoopt.
  • Als u uw auto verkoopt aan een particulier, moet u een koopovereenkomst opstellen. Hierin staan de gegevens van de koper en verkoper, de prijs en de staat van de auto. Dit is belangrijk voor eventuele geschillen achteraf.
  • U bent verplicht om de auto af te melden bij de RDW als deze is verkocht. Dit kunt u doen via de website van de RDW of bij een kentekenloket. De koper moet de auto vervolgens op zijn naam laten overschrijven.
  • Als u uw auto verkoopt aan een bedrijf, zoals een autodealer, moet u een vrijwaringsbewijs ontvangen. Dit bewijs geeft aan dat u niet meer verantwoordelijk bent voor de auto en dat deze op naam van het bedrijf staat.

Veelgestelde vragen over de juridische verplichtingen bij het verkopen van mijn auto

Vraag Antwoord
Moet ik mijn auto laten keuren voordat ik deze verkoop? Ja, uw auto moet een geldige APK keuring hebben voordat u deze verkoopt.
Is een mondelinge overeenkomst voldoende bij de verkoop van mijn auto? Nee, het is verstandig om een schriftelijke koopovereenkomst op te stellen, vooral als u de auto verkoopt aan een particulier.
Kan ik mijn auto verkopen zonder geldige kentekenbewijzen? Nee, u moet een geldig deel IA, IB en II kentekenbewijs hebben om uw auto te kunnen verkopen.
Ben ik verantwoordelijk voor eventuele boetes of schade na de verkoop van mijn auto? Nee, als u een vrijwaringsbewijs heeft ontvangen en uw auto heeft afgemeld bij de RDW, bent u niet meer verantwoordelijk voor de auto.
Kan ik mijn auto verkopen zonder deze af te melden bij de RDW? Nee, u bent wettelijk verplicht om uw auto af te melden bij de RDW als deze is verkocht.

Plaats een reactie